Introduktion
Nio spetskålssorter jämförs i en medeltidig och åtta i en sen omgång. Det är delvis olika sorter i de respektive omgångarna.
Hela försöket utförs av Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, och har planerats i nära samarbete med dem.
Sorter till sen omgång |
---|
Caraflex |
Dutchman |
Antonio |
Skagen |
OF 835 |
OF 709 |
OF 901PR |
OF 833 |
OF 880 |
Försöken är randomiserade med fyra upprepningar inom respektive omgång.
Se även
Sortförsök med spetskål i Öjebyn 2023
Sortegenskaper
I odlingsdelen av försöket ligger fokus på utvecklingen av huvudenas vikt och struktur från vecka till vecka. Sjukdomsangrepp, torkstress och liknande noteras i den utsträckning de förekommer naturligt.
Ekonomi
Försöket ingår i projektet Sortprovning i Hortikulturell Frilandsodling. Projektets totala finansiering från SLU Grogrund är 1 750 000 kr per år.
Elitplantstationens direkta kostnader för Spetskålsförsöken i Öjebyn 2022 uppskattas till 207 000 kr, varav ca 170 000 kr är ersättning till Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.
Olssons Frö skänker försöksfrö av Earling, Skagen, OF 835, OF 709, OF 901PR, OF 833 och OF 880. Semenco skänker frö av Caraflex, Orion och Antonio. SW Horto skänker frö av Dutchman.
Sorter till försöket har valts ut i nära samråd med Olssons Frö, Semenco, SW Horto och Waregården Lantbruk.
Flera kunniga människor i branschen har bidragit med åsikter, idéer, och inte minst sin tid under planering och utformning av försöket. Ingen nämnd, ingen glömd.
Värdet av dessa In-kind- och naturabidrag kan uppskattas till ca 50 000 kr, även om engagemang naturligtvis är ovärderligt.
Praktiskt genomförande
Plantor drogs upp från frö i växthus på Öjebyn Agro Park. De odlades på potatiskup. Varje parcell var ca 10 meter lång och omfattade 25 plantor. Försöken planterades 8-9 juni respektive 3 juli.
Resultat
Metod
I den tidiga omgången skördades två huvud per parcell vid ett tillfälle. I den sena omgången skördades ett huvud per parcell vid fyra tillfällen. Huvudena vägdes och omkretsen mättes. Utifrån omkretsen beräknades diametern och vikt och diameter registrerades.
De skars itu, och graderades avseende textur och knutenhet.
Två huvud per block, d.v.s. åtta huvud per sort skördades i den sena omgången för en lagringsutvärdering. De vägdes en gång i veckan i två månader för att studera uttorkningen under kylförvaring.
Tillväxt
Tillväxten i den sena omgången beskrivs i diagrammet nedan. varje punkt representerar ett huvuds vikt och varje kryss representerar ett huvuds diameter. En LOESS-utjämnad kurva, dvs ett slags glidande medelvärde, har lagts på varje serie för att underlätta tolkningen.
När huvudet knyts ökar vikten snabbare än diametern.
Kvalité
Sort | Tvärsnitt 2022-09-01 | I fält 2022-09-13 |
Antonio | ||
Caraflex | ||
Dutchman | ||
OF 709 | ||
OF 833 | ||
OF 835 | ||
OF 880 | ||
OF 901PR | ||
Skagen |
Knutenhet
Hur hårt knutna huvudena är, dvs hur tätt packade bladen är, har graderats på en skala från mycket tät till mycket lös. Som väntat varierar det över tid, även om utvecklingen från lös till hård inte alltid är lika tydlig. Underlaget är dock mycket litet, och svårt att dra slutsatser ifrån. Resultaten av de graderingar som gjorts redovisas som de är.
Struktur
Huvudenas inre struktur, dvs hur grova eller fina bladen är, har graderats på en skala från mycket fin till mycket grov. Som väntat varierar det över tid, även om det inte alltid är tydligt på vilket sätt. Underlaget är mycket litet, och svårt att dra slutsatser ifrån. Resultaten av de graderingar som gjorts redovisas som de är.
Jämnhet
Beståndets jämnhet har bedömts i varje parcell i respektive omgång vid ett lämpligt tillfälle. Det är planthöjden och jämnheten i utveckling som bedömts.
Lagring
En back per sort förvarades i kylrum på Öjebyn Agro Park. Hela backen vägdes en gång per vecka i två månader. Många huvud var fortfarande ganska fasta när lagringen avslutades.
Skillnaderna i viktminskning kan ses som en indikation på sorternas benägenhet att torka ut, men eftersom det saknas upprepningar kan vi inte att säga något om ifall de observerade skillnaderna kan antas vara skillnader mellan sorter, eller om detta är den naturliga variationen mellan vilka backar med kålhuvud som helst.
Lagringsförhållandena i en halvtom back är luftigare än hur man hade lagrat en större mängd spetskål kommersiellt. Huvudena i försöket har också putsats före lagring, vilket gör dem mindre skyddade mot uttorkning under lagringen än om putsningen skett efteråt.