Allmänt
Försöket är förlagt till Broddarpsgårdens odling utanför Torekov i Skåne.
Försöket omfattar 14 sorter av huvudsäsongsbroccoli.
Sorter | Tillhandahålls av |
---|---|
Andersia | SW Horto |
Babilon | Olssons Frö |
Beany | Syngenta |
Covina | SeedCom |
Crucible | SW Horto |
Ironman | SW Horto |
Leonidas | Olssons Frö |
Marathon | Olssons Frö |
McLaren | Syngenta |
Neliam | RijkZwaan |
OF 1689 | Olssons Frö |
Spello | Olssons Frö |
Spinnaker | SW Horto |
Vicario | RijkZwaan |
Sorter till försöket har valts ut i nära samråd med SW Horto, Olssons Frö, Seedcom, RijkZwaan och Linnemölla odlingsrådgivning.
Försöken är randomiserade med tre upprepningar inom respektive omgång.
Se även
Sortförsök i broccoli i Norrbotten 2023
Sortförsök i broccoli i Norrbotten 2024
Sortförsök i broccoli i Skåne 2024
Sortegenskaper
I samtal med broccoliodlare har ett antal värdefulla egenskaper framkommit. Jämn utveckling och lätthet att skörda lyftes fram som viktiga positiva egenskaper. Ihålig stam återkom som kvalitetsfel att undvika. Det sågs också som värdefullt att mäta sorternas utvecklingstid på samma plats
Försöken fokuserar på:
- Utvecklingstid
- Ihåliga stjälkar
- Blad i buketten (kvalitetsfel)
- Bukettstorlek
Ekonomi
Försöket ingår i projektet Sortprovning i Hortikulturell Frilandsodling. Projektets totala finansiering från SLU Grogrund är 1 750 000 kr per år.
Elitplantstationens direkta kostnader för Broccoliförsöket i Skåne 2023 uppskattas till 145 000 kr.
Broddarpsgården upplåter mark, planterar och sköter försöken mot en mindre ersättning. Åhus Grönt producerar småplantorna till självkostnadspris.
SW Horto, Olssons Frö, Seedcom, RijkZwaan och Linnemölla odlingsrådgivning skänker frö till försöket.
Flera kunniga människor i branschen har bidragit med åsikter, idéer, och inte minst sin värdefulla tid under planering och utformning av försöket.
Värdet av dessa In-kind- och naturabidrag kan uppskattas till ca 50 000 kr, även om engagemang naturligtvis är ovärderligt.
Praktiskt genomförande
Fältet
Försöket planterades i ett broccolifält utanför Rammsjö i nordvästra Skåne. Fältet är beläget på en sydsluttning nära havet. Jorden upplevs som mycket lätt och jordprov i samband med planteringen visade en lerhalt kring 9%, ca 4% mull och strax över pH 6.
Visa större karta
Plantering
Torvkuber såddes 2023-05-02 i växthus. Enligt producentens praxis behandlades småplantorna inte mot insekter. Av logistikskäl blev de inte heller behandlade med svampmedel, vilket hade varit det vanliga.
Ett första försök att plantera gjordes 2023-05-17. Då det visade sig att kuberna var för blöta och mjuka för planteringsmaskinen avbröts planteringen efter fyra parceller. Plantorna fick stå utomhus i backarna och växa för att rota igenom kuberna bättre till 2023-05-24, då resten planterades.
Drönarbilder
Fältet fotograferas vid flera tillfällen under säsongen. Huvudsyftet är att dokumentera fältets skick.
Bilderna finns här:
https://solvi.ag/shares/0a70020d-b722-485b-972e-27a9fbc64d6d
Resultat
Metod
Vi skördade mogna toppskott i varje parcell 2-3 gånger per vecka med start 2023-07-18. Buketterna vägdes och mättes individuellt och kvalitetsbedömdes. Följande kvalitetsgraderingar gjordes:
- Stam: Ihålig eller solid. Individuellt per huvud.
- Förekomst av blad i huvud. Individuellt per huvud. Graderades med start 2023-07-19 efter framförd synpunkt vid fältvandring 2023-07-18.
- Upplevd lätthet att skörda. En samlad bedömning per parcell och skördetillfälle. I bedömningen ingår både om stammen är lätt eller svår att skära igenom och om det är lätt eller svårt att komma åt med kniven, som t.ex. när stammen är kort eller delvis växer längs marken.
Alla huvud med som såg ut att väga mellan 250 och 450 gram skördades. De skars till längden 17 cm från huvudets topp till stamänden.
Förekomst av blad i huvud
Översiktsdiagrammet visar förekomsten av blad i huvud som antal skördade huvud och andel av huvuden, per upprepning och sort.
Blad i huvudet antas vara en reaktion på stress, men rimligen har eventuell stress i plantuppdragningen eller i fält drabbat sorterna lika.
Förekomst av ihålig stam
Översiktsdiagrammet visar antal skördade huvud och andel av huvuden med ihålig stam, per upprepning och sort.
Lätthet att skörda
Översiktsdiagrammet visar personalens bedömningar av hur lätt lätta eller svåra sorterna varit att skörda, som antal bedömningar och andel av bedömningarna, per upprepning och sort.
Varje gång en parcell skördades gjordes en samlad bedömning av hur lätta plantorna varit att skörda. I bedömningen ingick alltså allt från hur lätt stammen var att skära igenom via hur nära marken man behövde skära till hur lätt stammen var att blada av. Upplägget föreföll rimligt, men i efterhand kan man konstatera att resultatet är väldigt spretigt. Till kommande försök bör man istället gradera de olika aspekterna av lätthet att skörda separat.
Utvecklingstid
Huvuden skördades kontinuerligt allteftersom de blev skördeklara.
För en del odlare är det även intressant att skörda sidoskott, men utvecklingstiden gäller här bara huvudskott.
I diagrammet nedan visas skördens fördelning över säsongen. Här har utvecklingstiden genomgående räknats från det första planteringstillfället.
Här har alla dagar räknats från det första planteringstillfället, 2023-05-17, vilket ger en bättre samstämmighet inom sorterna och ligger närmre kataloguppgifterna.
Antalet utvecklingsdagar har beräknats separat för respektive sort i de tre upprepningarna. I tabellen nedan visas sorternas medelvärden över alla upprepningar.
Grupp | Sort | Dagar till 50% skördade | Medelvikt |
---|---|---|---|
a | Andersia | 74 | 305 g |
cd | Babilon | 66 | 336 g |
cd | Beany | 66 | 350 g |
cd | Covina | 66 | 328 g |
a | Crucible | 73 | 343 g |
cd | Ironman | 66 | 321 g |
a | Leonidas | 74 | 322 g |
bc | Marathon | 69 | 300 g |
cd | McLaren | 66 | 317 g |
b | Neliam | 70 | 275 g |
a | OF 1689 | 76 | 320 g |
d | Spello | 64 | 425 g |
d | Spinnaker | 66 | 340 g |
d | Vicario | 64 | 348 g |
När utvecklingstiderna kommer från samma plats och år blir de jämförbara på ett annat vis än om uppgifterna härstammar från olika källor. Men två saker kan vara värda att kommentera kring försöksförhållandena som påverkar utvecklingstiden.
Det ena är vädret. Naturligtvis kan den som odlar i ett annat klimat än en havsnära sydsluttning i Skåne behöva lägga på några dagar. Det är inte förvånande, och gäller alla sorter lika.
Just 2023 var vädret varmt och ganska torrt månaden efter planteringen. Därefter ostadigt strax före och under skörden. Andra halvan av skördeperioden var det i allt högre grad regnigt, svalt och blåsigt. Sista skörden gjordes under upptakten till ovädret Hans (7 aug).
Detta kan ha haft som effekt att tidiga sorter, som mognat fram under en period av varmare väder, blivit ännu tidigare medan de senaste sorterna försenats något.
Den andra saken är att beslutet att skörda ett huvud tas efter en bedömning av dess mognad och en uppskattning av dess vikt. Detta är en subjektiv bedömning som kommer variera en del, men det blir bara ett problem om sorter systematiskt bedöms olika. Bedömningen kan tänkas ha varit osäkrare vid de första skördetillfällena. En sort med tjock stjälk väger betydligt mer än en med klen stjälk som ser likartad ut på plantan. Av bland annat dessa skäl skiljer sig den skördade vikten något. Om man t.ex. vill skörda sin broccoli vid 300 g skulle Spello få en något kortare utvecklingstid och Neliam något längre.
Samlad utveckling
Jämn utveckling är en eftertraktad egenskap. Många odlare vill hellre få in skörden på två överplockningar än på tre.
Man får en bild av hur utspridd eller samlad utvecklingen är genom att titta på diagrammen över skördade huvud under Sortrepresentationer nedan. Färre och högre staplar innebär en mer samlad utveckling. Men för att få ett lättfattligt mått på utvecklingens jämnhet har vi beräknat andelen av alla huvud som kan skördas vid två överplockningar.
I försöket har vi skördat från varje parcell upp till sju gånger innan alla huvud var plockade. Därefter har vi beräknat hur stor del av skörden som klarats av vid varje plocktillfälle. Vid jämförelsen och i tabellen nedan, som visar medelvärden per sort, har de tillfällen då flest huvud skördats ur respektive parcell tagits med. Tillfällena behöver alltså inte följa på varandra.
Sort | En skörd | Två skördar | Tre skördar | Grupp |
---|---|---|---|---|
Andersia | 33 % | 56 % | 75 % | c |
Babilon | 39 % | 69 % | 90 % | abc |
Beany | 41 % | 71 % | 86 % | abc |
Covina | 42 % | 67 % | 83 % | abc |
Crucible | 34 % | 60 % | 78 % | bc |
Ironman | 32 % | 61 % | 86 % | bc |
Leonidas | 38 % | 63 % | 81 % | abc |
Marathon | 31 % | 55 % | 72 % | c |
McLaren | 40 % | 72 % | 86 % | abc |
Neliam | 33 % | 54 % | 69 % | c |
OF 1689 | 31 % | 56 % | 74 % | c |
Spello | 82 % | 90 % | 96 % | a |
Spinnaker | 43 % | 70 % | 88 % | abc |
Vicario | 66 % | 86 % | 94 % | ab |
Storlek
Vid skörden vägdes och mättes diametern på huvudena individuellt. Vikterna är ganska samlade kring 300 g, vilket är väntat eftersom huvudena skördades med en målvikt (250-450 g). Diametern är likartad för sorterna. De flesta huvud är mellan 10 och 13 cm i diameter. Ett undantag är Spello, som både drar åt större diameter och högre vikt. Det beror troligtvis på att en stor del av Spellos huvud togs i den första skörden, som kom igång aningen sent.
En bild av hur diameter och vikt förhåller sig till skördedag kan fås i det här interaktiva diagrammet:
Sortpresentationer
Nedan visas en sammanfattning av skörden från respektive sort.