Allmänt
Försöket är förlagt till Almhaga Grönsakers odling i sydvästra Skåne, och omfattar 10 gula lagringssorter.
Sort | Typ | Förädlare eller upprätthållare |
---|---|---|
Hytech | Gul lagringssort | Bejo |
Promotion | Gul lagringssort | Syngenta |
Donna | Gul lagringssort | Hoza |
Prediction | Gul lagringssort | Syngenta |
Packito | Gul lagringssort | Bayer |
Bossito | Gul lagringssort | Bayer |
Rockito | Gul lagringssort | Bayer |
Hysky | Gul lagringssort | Bejo |
Hystore | Gul lagringssort | Bejo |
Hysinger | Gul lagringssort | Bejo |
Försöket är randomiserat med fyra upprepningar. I varje upprepning ingår en sjuradig bädd av vardera sort. Hela försöket upptar drygt 1 hektar.
Sorter till försöket har valts ut i nära samråd med Olssons Frö, Semenco, SW Horto och Almhaga Grönsaker.
Se även
Sortegenskaper
I odlingsdelen av försöket är den viktigaste egenskapen antal dagar till blastläggning. Sjukdomsangrepp, torkstress och liknande noteras i den utsträckning de förekommer naturligt.
Efter skörd lagras löken en bit in på våren, sorteras, bedöms och vägs.
Ekonomi
Försöket ingår i projektet Sortprovning i Hortikulturell Frilandsodling. Projektets totala finansiering från SLU Grogrund är 1 750 000 kr per år.
Elitplantstationens direkta kostnader för lökförsöket 2022 uppskattas till 177 000 kr.
Almhaga Grönsaker upplåter generöst mark, sår och sköter hela försöket samt upplåter plats i lager utan kostnad.
Olssons Frö skänker försöksfrö av Promotion, Donna och Prediction. Seminis skänker frö av Packito, Bossito och Rockito. Semenco skänker frö av Hytech, Hysky, Hystore och Hysinger.
Värdet av dessa In-kind- och naturabidrag kan uppskattas till ca 50 000 kr, även om engagemang naturligtvis är ovärderligt.
Flera kunniga människor i branschen har bidragit med åsikter, idéer, och inte minst sin tid under planering och utformning av försöket. Ingen nämnd, ingen glömd.
Praktiskt genomförande
Sådd
Sådden skedde 2022-04-20. Axel Isaksson sådde försöksparcellerna med Almhagas vanliga 21-radiga Monosem såmaskin. Tre bäddar i taget såddes. Efter varje drag sögs resterande frö upp och återfördes till respektive påse och nästa frö fylldes på. Varje sort återkom fyra gånger i olika ordning. Sådden gick mycket snabbt och smidigt.
Maskinen klarade inte att göra 100% rent efter föregående sort. Mot slutet av fältet började enstaka frön med en annan tillverkares färg dyka upp i påsarna. Inblandningen bedöms vara försumbar, men hade gått att förebygga genom att dela ner varje prov i fyra delprov, och inte återföra överskottet.
Såtätheten var 3,35 units per hektar (837 500 frön per hektar).
Uppkomst
Veckorna efter sådd var torra, och fältet vattnades före uppkomst. Delar av några parceller fick skador av körning och av slangen till bevattningsrampen. Att sådant händer är i det närmaste ofrånkomligt, och talar starkt för att, som vi gjort, anlägga stora parceller som man sedan skördar en mindre yta i.
Oskar Hansson hade understrukit betydelsen av en koncentrerad uppkomst för ett jämnt bestånd och en homogen storlek på den skördade löken. Syftet med att gradera uppkomsten noga var därför att kunna ta hänsyn till uppkomsten vid jämförelser av skörden. För en jämn och snabb uppkomst är frö till normal odling ibland primat (förgrott), men eftersom vi här vill jämföra sorter och inte fröteknik genomfördes försöket med frö som inte var primat.
Skillnader i uppkomst mellan sorter ska alltså tolkas med mycket stor försiktighet eftersom uppkomsten i odling beror på det enskilda fröpartiets kvalitet och den frötekniska behandlingen (och lokala mark- och väderförhållanden).
Uppkomsten graderades i en provyta à 1 m2 i södra, mittersta och norra tredjedelen av varje parcell vid fyra tillfällen. I varje yta ingick fem rader, som räknades separat. Dessa 3x40x4x5=2 400 observationer bör ge hyffsad möjlighet att identifiera sort/parti, såhus och markförhållanden som orsaker till variation i uppkomst.
Skörd
Löken skördades för hand 19-20 september 2022. Planen hade varit att skörda respektive parcell när den uppnått 100% blastläggning och blasten torkat in något. När skörden faktiskt skedde hade flera sorter inte uppnått 100% blastläggning, men på grund av den annalkande hösten hade ytterligare väntan medfört för stora risker för den skörd som skulle bärgas på fältet efter att vi skördat våra prov.
Ur varje parcell skördades två prov från vardera nio löpmeter. I de flesta fall skördades tre meter i de tre mittersta raderna. I några fall var bara fyra rader intakta, och då skördades istället 4,5 meter från de två rader som fortfarande var i mitten av bädden.
På ett av proven ska storleksfördelning och kvalité kontrolleras när lagringen avslutas. På det andra ska förekomsten av groende lök kontrolleras löpande.
Varje prov lades i en nätsäck, som sedan packades i storlådor. Överst i varje låda lades ett lager med säckar som plockats för detta ändamål. Inga provsäckar låg alltså överst, vilket borde ge proven så lika förhållanden under torkning och lagring som möjligt.
Lådorna med proven ställdes att torka under tak.
I samband med skörden plockade vi också ett prov på 50 lökar per parcell, som Oskar Hansson ville använda till provlagring under varma och fuktiga förhållanden för att ge en prognos av lagringsdugligheten, så kallad HotBox.
Drönarbilder
Vi har fotograferat fältet vid flera tillfällen under säsongen. Ett syfte är att utveckla metoder för att ersätta manuellt arbete med bildanalys. Planträkning är en uppgift som tar mycket tid i anspråk, och som hade varit lämplig att ersätta. Tyvärr visade sig groddplantorna väldigt svåra att fånga på bild. Ett annat syfte är att dokumentera fältets skick. Det var användbart när vi kunde välja en fältdel att provskörda från som inte varit för torrt eller blött under någon del av sommaren.
Delar av bildmaterialet finns här:
https://solvi.ag/shares/b36a4527-1ab1-40d8-adfe-b84787685a62
Parcellerna är i skrivande stund inte utmärkta i bilderna (2023-02-21).
Bruttovikt
Metod och felkällor
Normalt lagras lök i samma skick tills de ska säljas, och avblastas direkt före sortering och packning. Löken vägs då bara efter avblastning och rensning. I försöket ville vi ha en bruttovikt före lagring, dels för att kunna skatta förlusterna under lagring och dels för att kunna rapportera ett preliminärt resultat innan lagringsförsöket är avslutat.
För att få en rättvisande bruttovikt hade det räckt att dra av blasten och borsta av kvarsittande jord, men för att bedöma kvalitén efter lagring behöver smutsiga, lösa och missfärgade skal nötas bort. I den normala produktionen sker allt detta i samma process, och huvudsakligen genom att lökarna nöts mot varandra och blåses på med kraftiga fläktar. Därför gjorde vi också en fullständig bearbetning, så att löken skulle vara redo att kvalitetsbedömas direkt efter avslutad lagring. I samband med avblastning och rensning sorterades också lökar med diameter under 40 mm bort. De hade lämnats kvar på fältet om skörd och bärgning skett med maskin, men kom med in när vi skördade för hand.
Förutom att vara tidskrävande och därigenom kostsamt visade det sig svårt att återskapa rensningsprocessen manuellt. Vi rensade först med bara händer, och övergick sedan till att använda skalkniv. Ofta kunde ett skal vara missfärgat, papprigt och verka sitta löst vid halsen för att sedan övergå till att vara köttigt mot basen av löken. I sådana fall blev löken ofta för mycket skalad, och riskerade att torka under lagring. Om rensningen istället skett efter hela lagringstiden hade eventuellt hela skalet hunnit avmogna. Om löken hade lossats och sedan fått ligga i fält utsatt för väder och vind innan den bärgats hade den troligtvis haft med sig betydligt mindre jord in. Med mer intorkad jord och mindre möjlighet att nöta/borsta/blåsa än vad rensningsmaskinen erbjuder stod valet mellan att ibland skala av även skal som inte var helt lösa och att låta en del lökar se sjaskigare ut än de hade gjort efter maskinell rensning. Man kan konstatera att avblastningen varken genomfördes helt och hållet lika mellan olika personer eller olika dagar. Konsekvenserna är svåra att bedöma, men de borde fördela sig slumpmässigt och inte drabba någon sort systematiskt.
På grund av problem med ogräsbekämpningen var hela parcellen med Hysky i första upprepningen i dåligt skick och icke representativ. Parcellen skördades inte.
Resultat
Som beskrivits ovan innebär bruttovikt i det här fallet en vikt efter torkning och rensning. Enstaka lökar hade redan hunnit bli dåliga, men ingen lök (över 40 mm) sorterades bort. I den meningen är det en bruttovikt. Efter avslutad lagring och sortering kommer samma prov vägas igen, och de nettovikterna kommer tillsammans med bruttovikterna nedan ge en skattning av lagringsförlusterna.
Statistisk signifikans
Eftersom detta är ett randomiserat försök med upprepningar kan vi säga något om ifall de observerade skillnaderna kan antas vara verkliga skillnader mellan sorter, eller om de lika gärna kan bero på skillnader i växtförhållandena över fältet eller på slumpen.
Man får ett intryck av detta bara genom att titta på stapeldiagrammet. Varje stapel är en oberoende upprepning av samma sak. Varje sort har såtts, odlats och skördats fyra gånger om. Ju mer samlade staplarna är inom varje sort desto säkrare kan vi vara på att vår uppmätta skörd liknar den skörd man kan vänta sig av sorten under liknande förhållanden.
Naturligtvis bör man också räkna på saken. Det går då att visa att Hysinger, Hytech och Hystore gav en signifikant högre bruttoskörd än Rockito i försöket. Hysinger gav också en signifikant högre bruttoskörd än Bossito och Donna. Övriga skillnader mellan sorter är inte signifikanta, dvs skillnaden mellan dem är inte större än att man löper 5% risk att få se så stora skillnader i ett motsvarande försök mellan två sorter som i verkligheten har lika avkastning (eller mellan två prov av samma sort).
Ton per hektar
Ovan redovisas vikten som kg per löpmeter. Det vill säga per meter rad i de innerrader som skördats, inte per bäddmeter.
Ofta är man intresserad av avkastningen per hektar. Ett hektar lökodling består i det här fallet av ca 7300 m2 bäddar där det växer lök och ca 2700 m2 trafikyta mellan bäddarna där det inte växer någonting. Ytterligare ca 500 m2 per hektar faller bort på grund av tvärgående körspår och skador från bevattningen. Av de sju raderna i bädden har de två yttre såtts med 10% mer utsäde för att ta tillvara det extra vatten, ljus och näring som är tillgängligt i bäddens kant. I försöket valde vi att bara skörda från bäddarnas inre rader för att mäta under så enhetliga förutsättningar som möjligt. Det gör det enkelt och säkert att jämföra mellan sorter, men omvandlingen från kg per radmeter till ton per hektar blir något knepigare än om ytan som provskördats varit uppbyggd på samma sätt som fältet.
Jag har antagit att en rad i bäddens ytterkant avkastar 10% mer än en rad i bäddens inre. Kantraderna verkade överlag grönare och frodigare trots den högre utsädesmängden, vilket syns ganska tydligt på den här bilden. Bevattningsskador och tvärgående körspår drabbar ca 5% av ytan. Det drabbar ytterrader något mer än innerrader, men jag har sänkt den totala skörden med 5% som om det drabbade hela fältet lika.
Sort | kg/löpm | ton/ha |
---|---|---|
Bossito | 2,1 | 71,4 |
Donna | 2,1 | 71,2 |
Hysinger | 2,5 | 87,5 |
Hysky | 2,2 | 75,9 |
Hystore | 2,4 | 83,3 |
Hytech | 2,4 | 81,6 |
Packito | 2,2 | 77,4 |
Prediction | 2,1 | 74,0 |
Promotion | 2,1 | 73,7 |
Rockito | 1,9 | 66,0 |
Nettovikt och storlek
Metod och felkällor
Den nettovikt vi kunnat registrera är en vikt efter ca 4 månaders lagring. Avläsningen skedde 8-9 februari 2023 efter skörd 19-20 september 2022. Det är en ganska kort lagringstid, men löken i försöket är inte heller behandlad med groningshämmande medel, vilket lök som ska lagras längre tid normalt är. Att vi inte behandlat löken har både praktiska skäl och principiella. Vi saknar tekniska möjligheter att spruta parcellerna individuellt och om vi hade haft möjlighet hade tidpunkten för behandling behövt väljas subjektivt, och kunnat ha stor påverkan på lagringsbarheten.
De svårigheter med manuell avblastning som nämns i avsnittet Bruttovikt påverkar även nettovikten som tas på samma prov. Det ligger nära till hands att tro att den orealistiska hanteringen påverkat skalkvalitén.
Kvalitetssorteringen gjordes av allmänkompetenta personer utan tidigare erfarenhet av kvalitetsbedömning av lök, efter en gedigen genomgång från personal från anläggningen med lång erfarenhet. Man kan se en tendens till att andelen frånsorterade lökar ökar med tiden. Det hade antagligen kunnat avhjälpas med återkommande genomgångar, åtminstone om sorteringen pågått längre tid. Felkällan har inte drabbat enskilda sorter på något uppenbart sätt.
Varje punkt motsvarar ett prov, dvs en parcell i försöket. I diagrammet har ritats en linjär trendlinje för sambandet, men det är framför allt tydligt att spridningen ökar dag två. Det är också uppenbart att trenden inte hade fortsatt till en nivå där allt kasserades om arbetet fortsatt några dagar till.
Löken storlekssorterades med hjälp av schabloner med olika diameter i fraktionerna 40-60 mm, 60-80 mm och över 80 mm. Det är ett snabbt, effektivt och objektivt sätt att mäta. Nackdelen är att det är grovkornigt.
Det är välkänt att en jämn och snabb uppkomst är positivt för en jämn storlek på den skördade löken. Vi har också studerat uppkomsten för att kunna kontrollera för detta. Det är dock i princip svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla isär effekten av en jämn uppkomst på storleksfördelningen från sortens effekt eftersom uppkomsten i stor utsträckning beror på kvalitén hos fröpartiet, som i sin tur samvarierar med, och delvis beror på sorten.
Resultat
Nedan visas de registrerade vikterna efter lagring, fördelat på tre storleksfraktioner samt bortsorterade. Klicka på bilden för att se den större.
Statistisk signifikans
Eftersom detta är ett randomiserat försök med upprepningar kan vi säga något om ifall de observerade skillnaderna kan antas vara verkliga skillnader mellan sorter, eller om de lika gärna kan bero på skillnader i växtförhållandena över fältet eller på slumpen.
Man får ett intryck av detta bara genom att titta på stapeldiagrammet. Varje stapel är en oberoende upprepning av samma sak. Varje sort har såtts, odlats, skördats, lagrats, sorterats och vägts fyra gånger om. Ju mer samlade staplarna är inom varje sort desto säkrare kan vi vara på att vår uppmätta nettoskörd liknar den skörd man kan vänta sig av sorten under liknande förhållanden.
Naturligtvis bör man också räkna på saken.
Det går då att visa att Hysinger, Hytech och Hystore gav en signifikant högre nettoskörd än Rockito, och Hysinger även signifikant högre än Promotion och Donna, i försöket.
Övriga skillnader mellan sorter är inte signifikanta, dvs skillnaden mellan dem är inte större än att man löper 5% risk att få se så stora skillnader i ett motsvarande försök mellan två sorter som i verkligheten har lika avkastning (eller mellan två prov av samma sort).
Uppkomst
Här nedan följer ett interaktivt diagram som visar uppkomsten vid olika datum. Klicka på sortnamnen för att dölja eller visa sorter. Olika snabb uppkomst är främst intressant att ta hänsyn till när man jämför storleksfördelningen, inte som en sortegenskap i sig själv.
Tidighet
Resultat
Diagrammet nedan visar den observerade blastläggningen i % för de olika sorterna vid ett antal tillfällen. Blastläggningen har räknats eller uppskattats i norra och södra delen av bäddarna, och det är medelvärdet per bädd som visas. Naturligtvis kan andelen lökplantor med liggande blast bara öka med tiden. Att vissa parceller ibland går i motsatt riktning visar på den begränsade precisionen i detta sätt att observera.
Klicka på sortnamnen för att dölja eller visa sorter.
Statistik
Eftersom flera parceller inte nådde 100% blastläggning före skörd kan inte detta användas som mått på utvecklingstid och jämföras.
Vi har valt att jämföra tid till 50% blastläggning. Det är inte en vanlig tid till lossning, men det är ett stadie då blastläggningen är igång, och då skillnaderna är relativt tydliga.
Sort | Dagar från sådd | Grupp |
---|---|---|
Bossito | 133 | c |
Donna | 138 | abc |
Hysinger | 145 | a |
Hysky | 131 | cd |
Hystore | 143 | ab |
Hytech | 131 | cd |
Packito | 132 | c |
Prediction | 123 | d |
Promotion | 139 | abc |
Rockito | 136 | bc |
Jämförelsen har gjorts med ANOVA + Tukeys HSD test. Hjälpvariabler inkluderades, men valdes bort i AIC till förmån för en den enklaste modellen, med bara sort och upprepning som oberoende variabler.
Skillnadernas konfidensintervall är 17,1 dagar. Det innebär att ca 8,6 dagar måste skilja två sorter åt för att skillnaden ska vara signifikant. Hur stor skillnad som krävs beror bland annat på hur mycket observationerna från olika parceller av samma sort skiljer sig från varandra.
Groningsvila
Metod
Prov bestående av en nätsäck med ca 50 lökar per parcell packades i storlådor. Överst i varje låda lades ett lager med säckar som plockats för detta ändamål. Inga provsäckar låg alltså överst, vilket borde ge proven lika och verklighetstrogna förhållanden.
Lådorna med proven ställdes först att torka under tak, och från december 2022 stod de i kylrum. Temperatur och luftfuktighet inne i lådorna under torkningen och tiden i kylrum visas nedan.
Proven gicks igenom vid 13 tillfällen, från 2023-03-29 till 2023-08-02. Lökar som grott eller ruttnat räknades och kasserades. Lökar som hade kvalitetsbrister, men som inte påverkade omgivande lök och som fortfarande kunde gro senare lämnades, t.ex. mjuka men inte blöta lökar.
Resultat
Sorternas ”överlevnad” beskrivs i diagrammen nedan.
Som framgår av bilden hände ingenting under en lång tid, och därefter allt samtidigt. I följande bild zoomar vi in på det övre högra hörnet av diagrammen.
Till tabellen nedan har antalet kasserade lökar per prov till och med 2023-06-29 summerats, och varje summa dividerats med det ursprungliga antalet lökar per prov. För varje sort visas medelvärdet samt, inom parentes, den lägsta och högsta andelen kasserad lök.
Att detta datum valts för summering beror på att det är den sista observationstillfället innan kylen slogs av, och groningen accelererade enormt.
Sort | Andel kasserad lök efter 282 dagar (2023-06-29) | Grupp |
---|---|---|
Bossito | 5.25% (0% – 7%) | ab |
Donna | 9.0% (1% – 13%) | ab |
Hysinger | 12.5% (7% – 18%) | a |
Hysky | 1.33% (0% – 3%) | ab |
Hystore | 0.5% (0% – 1%) | b |
Hytech | 1.75% (0% – 7%) | b |
Packito | 3.75% (0% – 15%) | ab |
Prediction | 12.5% (5% – 26%) | a |
Promotion | 2.5% (0% – 6%) | ab |
Rockito | 8.5% (3% – 15%) | ab |
Jämförelse
Vi har valt att jämföra sorterna på värdet andel kasserade lökar efter 282 dagar i kyl, som i tabellen ovan. Det hade varit naturligare att jämföra t.ex. antal graddagar till 10% grodda lökar, men som framgår ovan blir det för glest mellan observationerna när groningen plötsligt sätter fart efter att kylen stängts av.
Endast de tydligaste skillnaderna kunde säkerställas. Bokstäver för signifikansgrupp har satts ut i tabellen ovan. Sorter med a skiljer sig från sorter med b (och tvärt om), men sorter med ab skiljer sig inte på ett signifikant sätt från någon annan sort.
Konfidensintervallet för skillnaderna är 20,6 procentenheter. Det innebär att 10,3 procentenheter behöver skilja två sorter åt för att skillnaden ska vara signifikant. Att så stor skillnad krävs beror bland annat på hur mycket proven av samma sort skiljer sig från varandra.
Jämförelsen har gjorts med ANOVA + Tukeys HSD test. Hjälpvariabler inkluderades, men valdes bort i AIC till förmån för en den enklaste modellen, med bara sort och upprepning som oberoende variabler. Man kunde tänka sig att graden av blastläggning vid skörd, och därmed avmognad, skulle påverka hållbarheten i lager, men även denna variabel valdes bort i AIC.