Broccoli Norrbotten 2023

Allmänt

15 broccolisorter jämförs i ett försök.

Hela försöket utförs av Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, och har planerats i nära samarbete med dem.

SorterTillhandahålls av
AndersiaSW Horto
BabilonOlssons Frö
BeanySyngenta
BestySyngenta
CovinaSeedCom
CrucibleSW Horto
IronmanSW Horto
LeonidasOlssons Frö
MarathonOlssons Frö
McLarenSyngenta
NeliamRijkZwaan
OF 1689Olssons Frö
SpelloOlssons Frö
SpinnakerSW Horto
VicarioRijkZwaan

Sorter till försöket har valts ut i nära samråd med SW Horto, Olssons Frö, Seedcom, RijkZwaan och Linnemölla odlingsrådgivning.

Försöken är randomiserade med tre upprepningar inom respektive omgång.

Se även

Sortförsök i broccoli i Skåne 2023
Sortförsök i broccoli i Norrbotten 2024
Sortförsök i broccoli i Skåne 2024

Sortegenskaper

Sortegenskaper som nämnts som viktiga i broccoli. Orden bildar formen av ett broccolihuvud. Framträdande ord är Jämn utveckling, höjd och ihålig stam.

I samtal med broccoliodlare har ett antal värdefulla egenskaper framkommit. Jämn utveckling och lätthet att skörda lyftes fram som viktiga positiva egenskaper. Ihålig stam återkom som kvalitetsfel att undvika. Det sågs också som värdefullt att mäta sorternas utvecklingstid på samma plats

Försöken fokuserar på:

  • Utvecklingstid
  • Ihåliga stjälkar
  • Blad i buketten (kvalitetsfel)
  • Bukettstorlek

Ekonomi

Försöket ingår i projektet Sortprovning i Hortikulturell Frilandsodling. Projektets totala finansiering från SLU Grogrund är 1 750 000 kr per år.

Elitplantstationens kostnader för broccoliförsöket i Öjebyn 2023 uppskattas till 150 000 kr, varav ca 127 500 kr är ersättning till Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

SW Horto, Olssons Frö, Seedcom, RijkZwaan och Linnemölla odlingsrådgivning skänker frö till försöket.

Flera kunniga människor i branschen har bidragit med åsikter, idéer, och inte minst sin tid under planering och utformning av försöket. Ingen nämnd, ingen glömd.

Värdet av dessa In-kind- och naturabidrag kan uppskattas till ca 50 000 kr, även om engagemang naturligtvis är ovärderligt.

Praktiskt genomförande

Plantor drogs upp från frö i växthus på Öjebyn Agro Park, och planterades på potatiskup 2023-06-15. Varje parcell är ca 10 meter lång och omfattar 25 plantor.

Resultat

Metod

Vi skördade mogna toppskott i varje parcell två gånger per vecka. Buketterna vägdes och mättes individuellt och kvalitetsbedömdes. Följande kvalitetsgraderingar gjordes:

  • Stam: Ihålig eller solid. Individuellt per huvud.
  • Förekomst av blad i huvud. Individuellt per huvud.
  • Upplevd lätthet att skörda. En samlad bedömning per parcell och skördetillfälle. I bedömningen ingår både om stammen är lätt eller svår att skära igenom och om det är lätt eller svårt att komma åt med kniven, som t.ex. när stammen är kort eller delvis växer längs marken.

Förekomst av blad i huvud

Blad inne i huvudet förekom inte i någon sort vid något tillfälle.

Förekomst av ihålig stam

Översiktsdiagrammet visar antal skördade huvud och andel av huvuden med ihålig stam, per upprepning och sort.

I bilden nedan visas resultatet av jämförelser mellan sortpar avseende fördelningen av deras huvud mellan de två kategorierna solid stam och ihålig stam.

Resultat av parvisa jämförelser med chi-två-metoden mellan sorter. Varje cell innehåller tre jämförelser, en per upprepning.
Benjamini-Hochbergs korrektion har tillämpats för att hålla nere risken för falska positiva utslag.
Pilens riktning visar om sorten i den vertikala (vänstra) listan har högre (uppåtpil) eller lägre (nedåtpil) andel solida stammar än sorten i den horisontella (övre) listan.
Pilens storlek indikerar skillnadens storlek. Pilens färg representerar signifikanta (grön) respektive icke signifikanta skillnader (röd).
Siffran bredvid pilen är jämförelsens p-värde, där värden under 0,05 anses signifikanta.
Ju fler och gröna pilar i samma riktning desto starkare stöd för att sorterna skiljer sig under försöksförhållandena.

Förstahandsvalet vid statistiska jämförelser inom projektet är ANOVA. Det är en allmänt spridd och lättfattlig analysform, där nyttan av upprepningar tas tillvara fullt ut. ANOVA fungerar också bra ihop med ytterligare hjälpvariabler, t.ex. väderdata eller data från markanalyser. Tillsammans med Tukeys HSD (eller annat lämpligt post-hoc-test) produceras ett resultat som både är koncist och begripligt och väl underbyggt.

De ca 2000 enskilda kategoriseringarna av skördade huvud kan omvandlas till andel av huvud i respektive kategori per sort och upprepning, och detta kan jämföras med ANOVA. I det här fallet var data uppställd på det viset heteroskedastisk, vilket gör det olämpligt att tillämpa ANOVA. Det är inte ovanligt att kvoter av klassificeringar får en form som bryter mot antaganden om antingen normalitet eller homoskedaicitet. Det beror åtminstone ibland på att det finns gränser för möjliga värden vid 0 och 1.

Som andrahandsalternativ valdes Chitvå-metoden. Denna metod är också allmänt spridd och lättfattlig. Fördelarna är att data används i en råare form (antal klassificeringar) och att metodens antaganden är enkla att uppfylla (kvalitativa kategoriska variabler, oberoende observationer och tillräckligt stor data). Den stora nackdelen är att upprepningar och hjälpvariabler inte kan utnyttjas direkt i metoden.

Testet utfördes först på alla observationer i respektive upprepning. I alla tre fallen var resultatet att variabeln sort och variabeln solid stam/ihålig stam inte var oberoende av varandra.

För att bena ut vilka sorter som skiljer sig från vilka utfördes sedan testet en gång per sortpar i varje upprepning. Justering av p-värden för att kontrollera risken för falskt signifikanta skillnader gjordes med Benjamini-Hochbergs korrektion på det totala antalet jämförelser i alla upprepningar. Detta eftersom jämförelserna presenteras samlat, och vägs samman av den som läser diagrammet.

Lätthet att skörda

Översiktsdiagrammet och tabellen visar personalens bedömningar av hur lätt lätta eller svåra sorterna varit att skörda, som antal bedömningar och andel av bedömningarna, per upprepning och sort.

SortProcent INTE svårskördatAnmärkningar vid skörd
Andersia100’Lång hals.’
Babilon0’Grova stammar i övrigt fin’, ’ Hårda förvedade stammar.’, ’ Lågt växtsätt, hård, kompakt.’, ’ Lågt växtsätt, kompakta förvedade stammar.’
Beany95’Medeltjocka stammar.’
Besty100’Något tjocka träiga stammar.’, ’ Smala men hårda och vedartade stjälkar.’
Covina78’Ganska grova stammar.’, ’ Något grova stammar.’, ’ Något hårda stjälkar, många blad.’, ’ Varierande tjocklek och förvedning på stammar.’
Crucible50’En del stammar träiga, andra mer mjälla.’, ’ Något grova stammar.’, ’ Tunnare mjälla stammar.’
Ironman100’Smala stammar. Lätt att blada av.’
Leonidas100’Lång hals, mjäll stam.’
Marathon100’Smala stammar.’, ’ Smala stammar.’
McLaren83’Tjocka stammar, kraftiga blad.’
Neliam100
OF 168911’Hård och träig stam.’, ’ Hård stam, tätt mellan blad.’, ’ Många plantor växer liggande vilket försvårar skörd. Böjda stammar.’, ’ Tjock och träig stam’
Spello100
Spinnaker100’Lång hals, lättskördad. Ganska smala, mjälla stjälkar.’, ’ Smala mjälla stjälkar.’
Vicario100’Smala stammar.’
Tabellen visar den genomsnittliga andelen tillfällen då plantorna bedömts vara antingen lätta att skörda eller varken lätta eller svåra, samt anteckningar från personalen som rör skörden.

Varje gång en parcell skördades gjordes en samlad bedömning av hur lätta plantorna varit att skörda. I bedömningen ingick alltså allt från hur lätt stammen var att skära igenom via hur nära marken man behövde skära till hur lätt stammen var att blada av. Det är en enkel metod, och i det här fallet ger det också en ganska tydlig bild av hur sorterna var att hantera.

Nedan visas resultatet av jämförelser mellan sortpar avseende fördelningen mellan de två kategorierna lätt eller vaken lätt eller svår att skörda och svår att skörda.

Resultat av parvisa jämförelser med chi-två-metoden mellan sorter. En jämförelse per par, där alla upprepningar klumpats ihop. Benjamini-Hochbergs korrektion har tillämpats för att hålla nere risken för falska positiva utslag. Pilens riktning visar om sorten i den vertikala (vänstra) listan kategoriserats som lätt eller normal oftare (uppåtpil) eller mer sällan (nedåtpil) än sorten i den horisontella (övre) listan. Pilens storlek indikerar skillnadens storlek. Pilens färg representerar signifikanta (grön) respektive icke signifikanta skillnader (röd). Siffran bredvid pilen är jämförelsens p-värde, där värden under 0,05 anses signifikanta.

Sorterna jämfördes med Chitvå-metoden. Denna metod är allmänt spridd och lättfattlig och fungerar bra med relativt små underlag. Den stora nackdelen är att upprepningar och hjälpvariabler inte kan utnyttjas direkt i metoden.

Eftersom antalet bedömningar av skördens lätthet var få per upprepning gjordes ett kombinerat testet på alla observationer i alla upprepningar. Resultatet var att variabeln sort och variabeln lätthet att skörda inte var oberoende av varandra.

För att bena ut vilka sorter som skiljer sig från vilka utfördes sedan testet en gång per sortpar. Justering av p-värden för att kontrollera risken för falskt signifikanta skillnader gjordes med Benjamini-Hochbergs korrektion.

Utvecklingstid

Huvuden skördades kontinuerligt allteftersom de blev skördeklara.

Utvecklingstid definieras här som antalet dagar från plantering tills hälften av huvudena är skördade.

För en del odlare är det även intressant att skörda sidoskott, men utvecklingstiden gäller här bara huvudskott.

I diagrammet nedan visas skördens fördelning över säsongen.

Antalet utvecklingsdagar har beräknats separat för respektive sort i de tre upprepningarna. I tabellen nedan visas sorternas medelvärden över alla upprepningar.

GruppSortDagar till 50% skördadeMedelvikt
aAndersia65276 g
bcdeBabilon62329 g
cdeBeany62363 g
efBesty60276 g
abcCovina64344 g
aCrucible65359 g
fIronman59294 g
aLeonidas65286 g
defMarathon60258 g
abcMcLaren64328 g
abcNeliam63293 g
abOF 168964315 g
fSpello58361 g
cdeSpinnaker62318 g
abcdVicario63257 g
Medelantal dagar från 2023-06-15 till hälften av huvudena är skördade. Sorter som inte har någon bokstav gemensamt under Grupp skiljer sig signifikant från varandra avseende utvecklingstid under försöksförhållandena. Skördade buketters medelvikt visas för referens.

När utvecklingstiderna kommer från samma plats och år blir de jämförbara på ett annat vis än om uppgifterna härstammar från olika källor. Men en sak kan vara värd att kommentera kring försöksförhållandena som påverkar utvecklingstiden.

Beslutet att skörda ett huvud tas efter en bedömning av dess mognad och en uppskattning av dess vikt. Detta är en subjektiv bedömning som kommer variera en del, men det blir bara ett problem om sorter systematiskt bedöms olika. En sort med tjock stjälk väger betydligt mer än en med klen stjälk som ser likartad ut på plantan. Av bland annat dessa skäl skiljer sig den skördade vikten något. Om man t.ex. vill skörda sin broccoli vid 300 g skulle Beany få en något kortare utvecklingstid och Vicario något längre.

Både väderdata och den skördade produktens vikt har tagits med i den statistiska analysen av utvecklingstid, men det hade såklart varit ännu bättre om vädret varit konstant och varje skördat huvud hade vägt lika mycket.

Utvecklingstiden beräknades separat för respektive sort i de tre upprepningarna genom att :

1.multiplicera antal skördade huvud per dag med dagens nummer, räknat från planteringen
2.summera produkterna
3.dividera summan med den totala skörden

Med tre värden per sort ställdes ett stort antal modeller upp för att analyseras med ANOVA. Alla modeller innehöll sort och upprepning som oberoende variabler. De skilde sig åt genom vilka hjälpvariabler som ingick. Dessa hämtades från LANTMETs närliggande väderstation Piteå Grid. Väderdatan omformades till medelvärden per dag före den dag då 50% av huvudena skördats respektive mellan den dagen och dagen för parcellens sista skörd för de olika parametrarna, t.e.x. medeltemperatur mellan plantering och 50% skörd, medelvindhastighet mellan 50% skörd och skördeslut osv. Skördade huvudens medelvikt var också en hjälpvariabel. Samtliga hjälpvariabler kategoriserades som höga/låga värden. Både för att ANOVA+Tukeys HSD inte fungerar med kontinuerliga oberoende variabler och för att hålla modellerna enkla och robusta.

Hjälpvariabler inkluderades en och en eller i par som verkade meningsfulla, t.ex. temperatur före och efter 50% skörd.

Eftersom de tilltänkta testerna förutsätter homoskedaicitet och normalfördelade residualer filtrerades modeller som inte klarade Breush-Pagans eller Shapiro-Wilks test bort. En ursprunglig ansats att betrakta varje huvud som en oberoende observation i analysen strandade på grund av denna sållning. Den ansats som lyckades byggde på en observation per parcell, som beskrivits ovan.

De modeller som återstod jämfördes med hjälp av Akaikes informationskriterium (AIC), som ger en objektivt avvägt mått mellan modellens passning och enkelhet. I den modell som visade sig hålla högst kvalité förklarades utvecklingstiden av:

Sort + Upprepning + medelsolinstrålning per dag före 50% skörd + medelsolinstrålning per dag efter 50% skörd

Då ANOVA enligt denna modell visade att sort hade en signifikant effekt gick vi vidare till att jämföra sorterna parvis med Tukeys HSD test.

I diagrammet nedan visas resultaten av Tukeys HSD test. Det spann som de horisontella linjerna för respektive par beskriver innehåller med 95% säkerhet den äkta skillnaden mellan sorterna under liknande förhållanden. Om spannet korsar 0 kan skillnaden vara antingen positiv, negativ eller obefintlig. Det går då inte att säga om det verkligen finns en skillnad. Om spannet inte korsar noll kan man med rimlig säkerhet säga att det finns en skillnad. Dessa signifikant skilda par har markerats med svart.

Spannets storlek bestäms bland annat av den uppmätta variationen mellan upprepningar inom samma sort och mängden data.

Den verkliga skillnaden mellan McLaren och Ironman var alltså någonstans mellan 2 och 8 dagar (där McLaren är senare), medan den verkliga utvecklingstiden för Ironman var mellan 2 dagar kortare och 3 dagar längre än den för Spello.

Spannets (konfidensintervallets) bredd är 5,4 dagar.

Samlad utveckling

Jämn utveckling är en intressant egenskap. Många odlare vill hellre få in skörden på två överplockningar än på tre. I försöket har vi skördat från varje parcell upp till fem gånger innan alla huvud var plockade. Därefter har vi beräknat hur stor del av skörden som klarats av vid varje plocktillfälle. Vid jämförelsen och i tabellen nedan, som visar medelvärden per sort, har de tillfällen då flest huvud skördats ur respektive parcell tagits med. Tillfällena behöver alltså inte följa på varandra.

SortEn skördTvå skördarTre skördarGrupp
Andersia56 %93 %100 %a
Babilon64 %90 %97 %a
Beany45 %84 %91 %a
Besty50 %74 %85 %a
Covina54 %79 %97 %a
Crucible67 %95 %100 %a
Ironman57 %85 %100 %a
Leonidas73 %88 %100 %a
Marathon54 %93 %100 %a
McLaren58 %89 %100 %a
Neliam57 %81 %100 %a
OF 168956 %86 %100 %a
Spello44 %75 %93 %a
Spinnaker56 %83 %96 %a
Vicario51 %86 %99 %a
Genomsnittlig andel av huvudena som var skördats vid den största, de två största, respektive de tre största skördarna. Sorter utan någon gemensam bokstav under Grupp hade skiljt sig signifikant avseende andel skördade efter två överplockningar, men i det här fallet kan inga sådana skillnader säkerställas.

Jämförelse

Andelen av huvudena som skördades vid de två största tillfällena har jämförts. Väderdata togs med som hjälpvariabler i processen.

Sorterna har överlag en samlad utveckling. Analysens första steg visade att den spridning som finns hänger samman med sorterna, men i nästa steg kunde inga enskilda sorter visas skilja sig tillräckligt tydligt åt.

Det hade troligtvis gått att säkerställa skillnader mellan sorter om antalet upprepningar varit fler.

Jämförelsen gjordes på kvoter enligt:

68 alternativa modeller ställdes upp, som skiljde sig i vilka hjälpvariabler som ingick. 20 av dem uppfyllde grundläggande krav och när dessa ställdes mot varandra i en AIC-tabell visade sig den modell där utfallet bestäms av Sort + Upprepning+ medelsolinstrålning per dag före skördestart, hålla högst kvalitet.

Då denna ANOVA visade på sortskillnader med p≈0,03 jämfördes materialet med Tukeys HSD test för att identifiera individuella skillnader.

Resultatet syns nedan. Medelskillnaden varierar från nära 0 till över 20 procentenheter, men en intressantare observation är att konfidensintervallens vidd är ca 45 procentenheter. Med andra ord kan bara mycket stora skillnader säkerställas. Konfidensintervallet är det område där den äkta medelskillnaden med 95% säkerhet finns.

Storlek

Vid skörden vägdes och mättes diametern på huvudena individuellt. Vikterna är ganska samlade kring 300 g, vilket är väntat eftersom huvudena skördades med en målvikt (250-450 g). Diametern är likartad för sorterna. De flesta huvud är mellan 12 och 14 cm i diameter.

En bild av hur diameter och vikt förhåller sig till skördedag kan fås i det här interaktiva diagrammet:

Sortpresentationer

Nedan visas en sammanfattning av skörden från respektive sort samt bilder av huvuden från den sista skörden. Bilderna är tagna vid visningen av försöket under Öjeby Fältdagar 2023-08-22.

Andersia

Babilon

Beany

Besty

Covina

Crucible

Ironman

Leonidas

Marathon

McLaren

Neliam

OF 1689

Spello

Spinnaker

Vicario

Upp