Rödbeta Skåne 2023

Allmänt

Försöket är förlagt till Ellenholm & Vadensjös odling i västra Skåne, och omfattar 12 sorter.

Kvalitetsegenskaper hos betan efter skörd och dess tålighet för lagring är jätteviktiga egenskaper, som delvis beror på sorten. Detta försök begränsas dock till ett rent odlingsförsök.

Sorter till försöket har valts ut i nära samråd med Olssons Frö, SeedCom, SW Horto och RijkZwaan

SortFörädlare eller upprätthållareHybridsort
Aurora (BEE03025)SakataJa
BullockPop VriendJa
BE 10317SakataJa
KestrelSakataJa
ActionBejoJa
BetolloBejoJa
ManzuBejoJa
BreskoBejoJa
SubetoBejoJa
PalauBejoJa
MontyRijkZwaanJa
KornettSW HortoNej

Sortegenskaper

Ord arrangerade med en stiliserad rödbeta som bakgrund. Exempel på ord är: Stark blast, Frisk blast, Jämn storlek, slät beta och god smak.

Försöket fokuserar på:

  • Skörd
  • Storleksfördelning
  • Blaststyrka

Ekonomi

Ellenholm & Vadensjö upplåter generöst mark och sköter försöket utan kostnad.

Olssons Frö skänker frö av Bullock, Kestrel, BEE03025 och BE10317. SW Horto skänker frö av Kornett. SeedCom skänker frö av Action, Bettollo, Subeto, Palau och Manzu. RijkZwaan skänker frö av Monty.

Flera kunniga människor i branschen har bidragit med åsikter, idéer, och inte minst sin tid under planering och utformning av försöket. Ingen nämnd, ingen glömd.

Värdet av dessa In-kind- och naturabidrag kan uppskattas till ca 50 000 kr, även om engagemang naturligtvis är ovärderligt.

Försöket ingår i projektet Sortprovning i Hortikulturell Frilandsodling. Projektets totala finansiering från SLU Grogrund är 1 750 000 kr per år.

Elitplantstationens direkta kostnader för rödbetsförsöket 2023 uppskattas till 141 000 kr.

Praktiskt genomförande

Försöket såddes 2023-05-15, samtidigt som fältet det låg i.

Multigermiteten varierade från 1,2 till 1,8 mellan fröpartierna. För att uppnå 45 plantor per meter, som i övriga fältet, såddes mellan 25 och 37,5 frön per meter av de olika sorterna.

12 sorter ingick i försöket, och såmaskinen hade 12 såhus. Genom att låta varje sort utgöra en rad i varje upprepning kunde antalet fröbyten hållas nere.

Metod och felkällor

Multigermitet och frökvalitet

Även om hela försöket såddes till samma genomsnittliga planttätheten blir beståndet hos sorter som såtts med frö som har låg multigermitet mer jämntätt än de som såtts med hög multigermitet. Det är rimligt att anta att mer jämntäta bestånd ger mer jämnstora betor.

Graden av multigermitet varierar mellan fröpartier av samma sort, men i försöket ingår bara ett fröparti per sort. Effekter av frökvalitet som inte är sortberoende kan därför inte skiljas från sortens effekt i försöket.

Skörd

Ur varje parcell skördades först en provsträcka à 2 m och sedan två st à 1 m, utspridda över försöksytans längd. Viss hänsyn till beståndets allmänna kvalité togs vid placering av de gemensamma provytorna, men provsträckan i enskilda rader placerades mitt för föregående rads provsträcka utan hänsyn till planttätheten.

Den svala, fuktiga sommaren 2023 har varit ovanligt gynnsam för betans tillväxt.

Ursprungligen planerades för en skörd i början av oktober, då övriga fältet (med Action) skulle skördas. I mitten av Augusti uppmärksammades att vissa betor började bli ovanligt stora. Ett extra skördetillfälle planerades in för att tidiga sorter inte skulle bli förväxta.

När skörden genomfördes, 1 och 4 september (109-112 dagar efter sådd) , stod det redan klart att i princip alla betor var extraordinärt stora. Den tidiga skördetidpunkten hade blivit för sen för de flesta sorter. Resultaten visade stor spridning mellan upprepningar inom samma sort. Därför planerades en kompletterande skörd av ytterligare två provytor så snart som möjligt. Denna kunde genomföras 11-12 september (119-120 dagar efter sådd).

Resultat

Uppkomst

Intrycket av fältet var att uppkomsten överlag var god och jämn. Antal uppkomna plantor räknades vid två tillfällen, 14 och 23 dagar efter sådd. Vid varje tillfälle räknades plantor i en sträcka på 2 m av varje sort i den södra och 2 m i den norra delen av varje upprepning. Resultatet av de 16 planträkningarna per sort visas nedan som punkter och lådagram.

Materialet har inte analyserats statistiskt, men ger följande intryck:

  • Fältuppkomsten var avklarad efter 14 dagar (siffrorna från sena räkningen är inte systematiskt högre).
  • Multigermitet påverkar inte genomsnittlig planttäthet, vilket innebär att provytorna på 2 m varit tillräckligt långa.
  • Det finns en ganska stor spridning inom sorterna, men i de flesta fall varierar uppkomsten inte systematiskt över fältets delar.
  • Det finns skillnader i uppkomst mellan fröpartier av olika sorter.

Skillnader i uppkomst beror rimligen både på frökvalitet och genetik, men fördelningen mellan dem är okänd. Antal uppkomna plantor per meter är användbar som kontrollvariablel vid jämförelser av avkastning och storleksfördelning, eftersom planttätheten påverkar dessa, men är inte särskilt intressant som resultat i sig.

Den genomsnittliga planttätheten var ca 25 plantor per meter, vilket onekligen är under de 45 plantor per meter som sådden beräknades efter. Raden med bäst uppkomst, upprepning 1 av Manzu, låg i kanten av försöksytan och fältet, nära en trädridå. Det gjorde å andra sidan även upprepning 2 av Bresko, som har medioker uppkomst. I upprepning 1 stod Subeto precis intill Manzu, och ser inte ut att ha gynnats alls av närheten till kanten.

Avvikande plantor och stocklöpning

Vid säsongens slut, 2023-09-08, gicks hela försöksytan igenom. Plantor av avvikande typ samt stöcklöpare räknades och visas i diagrammen nedan.

Som avvikande typ räknas plantor som tydligt avviker från sortens normala utseende, vad gäller t.ex. bladstorlek, bladform, färg eller glansighet. Det som oftast hittades var plantor med avsevärt större blad och/eller längre bladskaft än övriga.

En statistisk jämförelse av antalet avvikande plantor visar att Aurora har signifikant fler än Bettollo, Bresko och Kestrel. Övriga sorter skiljer sig inte signifikant.

En statistisk jämförelse av antalet stocklöpare visar att Aurora har signifikant fler än Action, Bettollo, Bresko, Monty och Kornett. Övriga sorter skiljer sig inte signifikant.

Förekomsten av avvikande plantor har att göra med sortens upprätthållande i förökningsledet, och kan tänkas variera mellan fröpartier.

Stocklöpningsresistens är genetiskt betingat, och säkerställda skillnader beror rimligen på sorten. Det skulle också kunna variera mellan fröpartier om det skett en oavsiktlig inkorsning i fröproduktionen.

Låga uppräkningar är i regel inte normalfördelade, vilket gör ANOVA direkt olämplig som metod. I fallen med avvikande plantor och stocklöpare är det uppenbart att värdet 0 är överrepresenterat.

Kruskal-Wallis test användes för den samlade sorteffekten, och visade ett signifikant samband med p = 0,0008907 för stocklöpare och p=0,006723 för avvikande typ. Dunns test med Benjamini-Hochbergs korrektion användes därefter i de 66 parvisa jämförelserna för respektive egenskap.

Planthöjd

Vid säsongens slut, 2023-09-12, mättes höjden på ca 12 plantor i norra halvan av upprepning 1 och 4. Mätningarna gjordes på förmiddagen, eftersom betor ofta slokar på eftermiddagen.

Den högsta naturliga blasthöjden på plantorna registrerades. Det innebär att eventuella nedhängande blad inte lyftes upp, utan mättes som de stod.

Spridningen mellan upprepningar inom sorterna är begränsad, och flera sorter skiljer sig också signifikant från varandra. Vilka som gör det framgår av diagrammet ovan.

Då upprepning 1 och 4 omfattas av samma jordprov, och multigermitet eller planttäthet inte kan antas påverka planthöjden ställdes bara två enkla modeller upp:

  • Planthöjd är en funktion av Sort + Upprepning
  • Planthöjd är en funktion av Sort + Upprepning + interaktionen mellan Sort och Upprepning

Den andra modellen, med interaktionseffekt, hade högst kvalité enligt Akaikes informationskriterium. Då den också klarade Breusch-Pagans test för heteroskedasticitet, och Shapiro-Wilks normalitetstest användes den i Fishers ANOVA.

Då detta test påvisade starkt signifikanta skillnader mellan sorter generellt jämfördes därefter enskilda sortpar med Tukeys HSD-test.

I Tukey’s Honest Significance Test justeras signifikansnivån för varje enskild jämförelse mellan två sorter så att risken för något falskt positivt resultat bland alla 66 sortpar begränsas till 5%.

I diagrammet nedan visas resultaten för respektive sortgrupp. Det spann som de horisontella linjerna för respektive par beskriver innehåller med 95% säkerhet den äkta skillnaden mellan sorterna under liknande förhållanden. Om spannet korsar 0 kan skillnaden vara antingen positiv, negativ eller obefintlig. Det går då inte att säga om det verkligen finns en skillnad. Om spannet inte korsar noll kan man med rimlig säkerhet säga att det finns en skillnad. Dessa signifikant skilda par har markerats med svart.

Spannets storlek bestäms bland annat av den uppmätta variationen mellan upprepningar inom samma sort och mängden data.

Blaststyrka

Vid säsongens slut, 2023-09-12, mättes också blaststyrkan genom att en hängvåg med topphållning fästes nära basen av enskilda bladskaft med snöre, och drogs tills bladskaftet gick av. Detta bedömdes vara en billig och praktisk metod som kunde ge en objektiv bild av blaststyrkan.

Fem bladskaft från olika plantor mättes per sort i norra halvan av upprepning 1 och fem i norra halvan av upprepning 4.

Snöret träddes runt bladskaftet i ett lärkhuvud. För en korrekt mätning bör man dra i vågen långsamt, och inte rycka. Å andra sidan krävdes en viss hastighet för att inte knopen skulle glida upp längs skaftet. Tunna bladskaft bockades ibland av knopens inre rörelse, och knäcktes av där istället för att brista av rakt drag längre ner eller där skaftet fäster i betan.

Under mätningen upplevdes värdena variera mycket inom parcellerna, mycket på grund av de svårigheter som nämns ovan. Värdena gav också intryck av att ligga i ungefär samma spann i alla parceller, och det bedömdes osannolikt att några sortskillnader i blasststyrka skulle låta sig fångas med metoden. Därför gjordes inga mätningar i upprepning 2 och 3.

När resultatet sammanställts efter säsongen verkar värderingen av mätmetoden i fält onödigt pessimistisk. Resultatet hade mått bra av mer data, men även i det begränsade materialet går det att skönja en systematik. Parceller av samma sort grupperar sig ofta nära varandra, och en statistisk jämförelse visar att vissa skillnader är signifikanta.

Vilka sorter som skiljer sig signifikant från varandra framgår av bokstavsnoteringen i diagrammet ovan.

Då upprepning 1 och 4 omfattas av samma jordprov, och multigermitet eller planttäthet inte kan antas påverka blaststyrkan ställdes bara två enkla modeller upp:

  • Blaststyrka är en funktion av Sort + Upprepning
  • Blaststyrka är en funktion av Sort + Upprepning + interaktionen mellan Sort och Upprepning

Den första modellen, utan interaktionseffekt, hade högst kvalité enligt Akaikes informationskriterium. Då den också klarade Breusch-Pagans test för heteroskedasticitet, och Shapiro-Wilks normalitetstest användes den i Fishers ANOVA.

Då detta test påvisade starkt signifikanta skillnader mellan sorter generellt jämfördes därefter enskilda sortpar med Tukeys HSD-test.

I Tukey’s Honest Significance Test justeras signifikansnivån för varje enskild jämförelse mellan två sorter så att risken för något falskt positivt resultat bland alla 66 sortpar begränsas till 5%.

I diagrammet nedan visas resultaten för respektive sortgrupp. Det spann som de horisontella linjerna för respektive par beskriver innehåller med 95% säkerhet den äkta skillnaden mellan sorterna under liknande förhållanden. Om spannet korsar 0 kan skillnaden vara antingen positiv, negativ eller obefintlig. Det går då inte att säga om det verkligen finns en skillnad. Om spannet inte korsar noll kan man med rimlig säkerhet säga att det finns en skillnad. Dessa signifikant skilda par har markerats med svart.

Spannets storlek bestäms bland annat av den uppmätta variationen mellan upprepningar inom samma sort och mängden data.

Avkastning

Nedan följer fyra diagram som illustrerar den storlekssorterade skörden på olika vis.

Vilka fraktioner som betorna delas in i skiljer sig mellan olika aktörer. Vi har använt en skala med sex fraktioner, som förhoppningsvis går att översätta till de flesta behov.

Den mörkgrå delen av staplarna är betor med mer än 75 mm i diameter. Denna storlek är mindre efterfrågad av konsumenter och industri, och inbringar ett betydligt lägre pris. Överlag har för många betor vuxit in i den storleken, vilket blir särskilt tydligt i de diagram som visar vikt. Den ljusgrå delen är betor under 30 mm i diameter, som inte heller efterfrågas av de flesta kanaler. De färgade delarna av staplarna motsvarar storlekarna 30-45 mm, 45-55 mm, 55-65 mm och 65-75 mm.

Den spridning som syns vid den första skörden återspeglas i stora drag i den andra skörden.

Antal skördade betor per meter efter storlek
Skördad vikt per meter efter storlek
Storleksfördelning som procent av antal betor
Storleksfördelning som procent av vikten

Det är uppenbart att den totala vikten per löpmeter ökar ju mer överväxta betorna blir. På motsvarande vis minskar vikten i den säljbara spannet 30-75 mm snabbt när betorna växer för mycket. Dessa två mått på avkastning blir därför inte så meningsfulla.

Andel betor i säljbar storlek är något okänsligare, men även detta mått blir snarare ett mått på tidighet än på storlek vid optimalt tajmad skörd. Den aktuella säsongen hade man antagligen velat ha odlat en sort med lång utvecklingstid, men det betyder inte att dessa sorter skulle gett högst andel säljbara betor om sommaren varit torrare och varmare.

Den grova bilden är att sorter som uppges ha längre utvecklingstid i katalogerna också har mindre andel förvuxna betor. Det bedöms inte meningsfullt med en statistisk jämförelse av avkastning eller storleksfördelning.

Ett intressant fall i sammanhanget är Aurora, som anges som relativt snabbväxande i katalogen, med en utvecklingstid i nivå med t.ex. Action (100-110 respektive 105 dagar). Trots detta har de väldigt olika storleksfördelning vid sen skörd. Det är oklart vad det beror på.

SortMedelandel av betor, 30-75 mm
Aurora71%
Bullock67%
Kestrel65%
Manzu60%
Kornett57%
Palau55%
Bettollo52%
BE 1031751%
Monty49%
Bresko45%
Subeto45%
Action43%
Bladfläckar

Vid säsongens slut förekom bladfläckar sporadiskt i alla sorter. Det verkade inte görbart att placera in dem på en skala och få ut något informativt om sorterna.

Bilder

Vi har tagit några bilder av betorna i samband med skörd. Bilderna visas på en separat sida, som öppnas i en ny flik.

Det finns även drönarbilder av fältet, från några olika tillfällen. De finns på Solvi. Bläddra till fältet ”Rödbeta_2023”

Gör såhär för att hitta enskilda sorter i fältet:

  • Gå till fliken Analysis
  • Slå av reglaget Plant Health
  • Aktivera reglaget Zonal Statistics

Nu visas radernas parcellnummer i bilden. Tolka numren med hjälp av såplanen.

Upp