Jordgubbar Norrbotten 2022-2024

Allmänt

I försöket odlas relativt nya och relativt okända sorter tillsammans med kända sorter i ett randomiserat försök med fyra upprepningar. Det skapar förutsättningar att dra slutsatser om relativt små skillnader.

Hela försöket utförs av Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, och har planerats i nära samarbete med dem.

Följande sorter ingår i försöket:

SortTidighetFörädlare
Rumba*TidigFresh Forward
FalcoTidigFlevoBerry
VerdiTidigFresh Forward
RendezvousTidigHansabred
GlorielleTidigStefan Kraege Züchtung
TwistTidig/medelFresh Forward
FE2122 (Jenkka)MedelFresh Forward
RenaissanceMedelHansabred
Sonsation*MedelFlevoBerry
FE2132 (Ravellia)SenFresh Forward
Sorter markerade med * är välkända sorter / standardsorter.

8 nya sorter ingår i försöket tillsammans med två välkända. De odlas i en treårig kultur. Odlingen sker i mark, på plastlist.

Se även

Sortförsök i jordgubbar i Skåne 2022-2024

Sortegenskaper

Det ställs många krav på en jordgubbssort.

De egenskaper som undersöks är de som brukar framhållas som viktiga för odlare, handel och konsument. Det handlar om kvalitén på bären, om avkastning och om att plantan ska passa in i odlingssystemet.

Klimatet påverkar hur en jordgubbsplanta växer och hur bären smakar, och det kan ske på sätt som är svåra att förutse. Därför är det viktigt att nya sorter testas ganska brett i norra Sverige.

Utvintrade plantor är ett stort problem i jordgubbsodling i norr, och sorterna är valda med detta i åtanke. Försöksplatsen på Öjebyn Agro Park har dock ett gynnsamt mikroklimat, där problemen med utvintring brukar vara små.

Ekonomi

Försöket ingår i projektet Sortprovning i Hortikulturell Frilandsodling. Projektets totala finansiering från SLU Grogrund är 1 750 000 kr per år.

Elitplantstationens direkta kostnader för jordgubbsförsöket i Öjebyn uppskattas till 170 000 kr per år 2022-2024, varav ca 130 000 kr är ersättning till Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

Fresh Forward skänker plantor av FE2122 och FE2132. Plantenkwekerij De Kemp skänker plantor av Rumba, Twist och Verdi. Hansabred skänker plantor av Rendezvous och Renaissance. FlevoBerry skänker plantor av Falco och Sonsation. KRAEGE Beerenpflanzen skänker plantor av Malwina och Glorielle. Olssons Frö och SW Horto har stått för kostnader och bestyr med transport av plantor från Nederländerna respektive Tyskland till Skåne. Olssons Frö har stått för transporten de sista 140 milen inom Sverige.

Värdet av skänkta plantor och transporttjänster kan uppskattas till ca 50 000 kr.

Flera kunniga människor i branschen har bidragit med åsikter, idéer, och inte minst sin tid under planering och utformning av försöket. Ingen nämnd, ingen glömd. Värdet av den arbetstid som lagts ned kan uppskattas till 10 000 kr, men är värt betydligt mer för projektets framgång.

Val av sorter

15 Europeiska växtförädlingsföretag kontaktades. De valdes utifrån egen kännedom, tips och sökträffar. 23 förslag på sorter inkom. Rådgivare, odlare, säljare och andra experter kom med synpunkter på förslagen, och 8 sorter valdes ut.

Möjligheten att sälja välsmakande bär till lokala konsumenter till högre pris har lyfts fram som viktigt för flera odlare i regionen. Därför har sorter anpassade för direktförsäljning valts framför sorter främst lämpade för långväga handel.

Plantor

Frigoplantor av storlek A+ begärdes av alla sorter. Det är en storlek som förekommer ganska allmänt i odling, och som ger tillräcklig mängd bär att studera redan första året.

Plantorna kom från sju producenter i fyra länder och skulle fördelas till tre platser i Sverige (Marsvinsholm, Öjebyn och Torslunda). De flesta plantor skickades via två plantskolor, där samlingsordrar lagts av Olssons Frö och SW Horto.

Ett antal sorter levererades trots alla ansträngningar i fel storlek eller fel antal. I de flesta fall gick det att komplettera från en annan leverantör, men Twist gick inte att ersätta, och planterades som standardplantor (A).

Man måste också vara ödmjuk för att plantkvalité är mer än bara krondiameter. Åtminstone planteringsåret kommer plantorna vara starkt påverkade av hur de producerats, och det går inte att kontrollera för.

Plantering

Försöket planterades 2022-06-14. Av varje sort planterades en parcell med 20 plantor i varje bädd. Sorternas ordning var slumpmässig, och olik mellan bäddarna.

Drönarbilder

Det finns bilder från en överflygning i augusti 2023.

Sidan öppnas i en ny flik.

Resultat 2023

Metod, felkällor och risker

Plantmaterialet

Som nämns under Resultat 2022 kan skillnader i plantkvalité som inte beror på genetiska skillnader mellan sorterna, men som följer sorterna åt, inte elimineras.
Effekterna av plantmaterialet bedöms spela betydligt mindre roll år 2023 än år planteringsåret 2022.

Sortspecifika krav

Olika sorter har olika krav när det gäller t.ex. gödsling, vattning eller vintertäckning, men har här skötts lika.
Effekterna av detta har bedömts vara relativt måttliga vid markbunden odling. Se Resultat 2022 för ett längre resonemang.

Bärplockning

Plockningen skedde två gånger per vecka, vilket bedömdes vara tillräckligt ofta för att undvika övermognad. Bären plockades och vägdes i fraktioner enligt försöksstationens praxis: Prima bär, Stinkflyskadade bär, Fågelhackade bär, Gråmögelskadade bär samt Övriga ej prima bär. De vanligaste skälen till att bär räknades till Övriga ej prima bär var små bär, regnskador och missfärgningar.

Väder

Juni månad var varm och nederbördsfattig men med hög luftighet under blomningen. Den höga luftfuktigheten höll i sig hela sommaren. Det var utpräglat ”gråmögelväder” under en lång period.

Odlingen drabbades hårt av gråmögel och bruna fläckar på karten, som fick plockas av i förtid.

Flera andra bärodlare i Norrbottens har drabbats av liknande problem.

Under juli månad föll 102 mm regn.
Under augusti månad föll 169 mm regn.

Fåglar

Trots åtgärder för att skrämma bort fåglar har trastarna ätit av bären. Angreppen bedöms ha varit betydande, men det är omöjligt att uppskatta hur mycket av den potentiella skörden som gått förlorad. Bär som endast delvis ätits redovisas i kategorin fågelhack.

Öjebyn Agro Park jobbar på att förbättra strategin mot fåglar till 2024.

Översikt

Nedan följer en uppsättning diagram som visar plockade bär i gram per planta. Varje sort redovisas med en serie per upprepning för de prima bären och en för de som inte var prima. Prima bär visas ovanför linjen, medan de ej prima visas i diagrammens undre del.

Klicka på bilden för att visa den större.

Tidighet

För att underlätta en jämförelse sida vid sida visas skörden på en falsk värmekarta för varje sortgrupp. Varje kolumn är en parcell/upprepning, varje rad är en vecka. Ju mer intensivt röda cellerna är desto högre skörd har plockats från parcellen under veckan.

Klicka på bilden för att visa den större.

Observera att endast prima bär inkluderats, och att nivåerna är anmärkningsvärt låga på grund av det dåliga vädret.

Jämförelse tidighet

Vi har jämfört utvecklingstiden, med en metod som tar hänsyn till variationen mellan bäddar och några andra faktorer. I tabellen nedan visas vilka parvisa skillnader mellan sorter som är signifikanta. Att skillnaden mellan två sorter är signifikant innebär att det är mindre än 5% risk att man skulle se en lika stor skillnad mellan skördar av samma sort.

SortUtvecklingstid (dagar)Signifikant senare än
FE2132 / Ravellia215Sonsation, Verdi, Rumba, FE2122, Renaissance, Falco, Twist, Rendezvous, Glorielle
Sonsation208FE2122, Renaissance, Falco, Twist, Rendezvous, Glorielle
Verdi206Renaissance, Falco, Twist, Rendezvous, Glorielle
Rumba204Twist, Rendezvous, Glorielle
FE2122 / Jenkka203Twist, Rendezvous, Glorielle
Renaissance202Twist, Rendezvous, Glorielle
Falco201Rendezvous, Glorielle
Twist198Glorielle
Rendezvous197
Glorielle195

Resultaten är rimligt säkerställda inom försöket, och kan antas gälla under linkande förhållanden. Detta försvåras dock av att förhållandena, främst gällande väder, var ovanligt dåliga.

Detaljer statistik

Med utvecklingstid menas här antal dagar till 50% av den totala viken prima bär är plockad. Det kallas ibland Faedi-index, och beräknas:

(…) by multiplying each picking day ordinal number by the yield of that day and dividing the sum of products by the total yield; Faedi et al., 1988)

Masny A., Żurawicz E., Markowski, J. (2015)

Förutom sort och block (bädd) kan man tänka sig att vädret under säsongen kan påverka när skörden infaller. Därför ställdes några modeller som innehöll väderdata från närområdet upp som alternativ till modellen med bara sort och upprepning. I den modell som visade sig hålla högst kvalité enligt Akaikes informationskriterium (AIC), som ger en objektivt avvägt mått mellan modellens passning och enkelhet, förklarades andelen prima bär av:

Sort + 
Upprepning + 
Medelnederbörd före dagen då 50% nåddes +
Medelnederbörd efter dagen då 50% nåddes

Breusch-Pagans test påvisade inte heteroskedaicitet och Shapiro-Wilks test påvisade inte icke-normalfördelning. Vanliga modelldiagnostiska diagram såg OK ut.

Då Fishers ANOVA för den valda modellen även påvisade starkt signifikanta skillnader mellan sorter generellt kunde vi gå vidare med Tukey’s HSD-test för att jämföra enskilda sortpar.

I diagrammet nedan visas resultaten av Tukeys HSD test. Det spann som de horisontella linjerna för respektive par beskriver innehåller med 95% säkerhet den äkta skillnaden mellan sorterna under liknande förhållanden. Om spannet korsar 0 kan skillnaden vara antingen positiv, negativ eller obefintlig. Det går då inte att säga om det verkligen finns en skillnad. Om spannet inte korsar noll kan man med rimlig säkerhet säga att det finns en skillnad. Dessa signifikant skilda par har markerats med svart.

Spannets storlek bestäms bland annat av den uppmätta variationen mellan upprepningar inom samma sort och mängden data.

Den verkliga skillnaden mellan Rumba och Twist var alltså någonstans mellan 3 och 10 dagar (där Rumba är senare), medan den verkliga utvecklingstiden för Verdi var mellan 1 dag tidigare och 5 dagar senare än den för Rumba.

Spannets bredd är 6,5 dagar.

Total skörd

Skörden blev mycket låg för alla sorter, med gråmögel som främsta kassationsorsak. Totalskörden av bär inklusive kasserade ger en rättvisare bild av sorternas potential än enbart prima bär, och vikterna är hyfsat jämna inom varje sort. Man ska dock akta sig för att dra stora slutsatser kring detta eftersom det kan skilja sig hur mycket bären hunnit växa till innan de kasserades.

Klicka på bilden för att visa den större.

Kategorin Övriga innebär främst små bär, regnskadade bär och missfärgade bär. Bokstäverna under staplarna syftar på en jämförelse av andel prima bär.

Jämförelse andel prima bär

Sommaren 2023 har bjudit på onormalt dåligt väder för jordgubbsodling, men i frilandsodling är vädret ibland sämre än annars. I den utsträckning vissa sorter klarar bättre av att mogna trots dåligt väder och infektionstryck är det intressant att veta.

SortPrima (g)Totalt (g)Andel primaSignifikant högre andel än
Rumba398049 %FE2132, Renaissance, Glorielle, Verdi, Falco, FE2122, Twist, Sonsation, Rendezvous
FE2132 / Ravellia3210928 %Rendezvous
Renaissance238328 %Rendezvous
Glorielle103626 %
Verdi186226 %
Falco4119520 %
FE2122 / Jenkka2713220 %
Twist104820 %
Sonsation4927817 %
Rendezvous65112 %
Totala vikter per planta och andel prima bär 2023

Vi har jämfört andelen prima bär, med en metod som tar hänsyn till variationen mellan bäddar och några andra faktorer. I tabellen och i diagrammet ovan visas vilka parvisa skillnader mellan sorter som är signifikanta. Att skillnaden mellan två sorter är signifikant innebär att det är mindre än 5% risk att man skulle få en lika stor skillnad mellan skördar av samma sort.

Resultaten är rimligt säkerställda inom försöket, och kan antas gälla under linkande förhållanden. Detta försvåras dock av att förhållandena, främst gällande väder, var ovanligt dåliga.

Detaljer statistik

Förutom sort och block (bädd) kan man tänka sig att andelen prima bär kan påverkas av när på säsongen skörden inföll och den totala avkastningen. Därför ställdes några modeller som innehöll dagar till 50% skörd och totalskörd (inkl kasserade bär) upp som alternativ till modellen med bara sort och upprepning. I den modell som visade sig hålla högst kvalité enligt Akaikes informationskriterium (AIC), som ger en objektivt avvägt mått mellan modellens passning och enkelhet, ingick dock endast sort och upprepning.

Breusch-Pagans test påvisade inte heteroskedaicitet och Shapiro-Wilks test påvisade inte icke-normalfördelning. Vanliga modelldiagnostiska diagram såg OK ut.

Andelen prima bär för parcellerna varierade mellan 8 och 54 procent. Om flera värden hopat sig nära 0 eller 100% hade det varit problematiskt att jämföra sorterna med ANOVA, men i detta läget verkar det rimligt.

Då Fishers ANOVA för den valda modellen även påvisade signifikanta skillnader mellan sorter generellt (med p<0,00001) kunde vi gå vidare med Tukey’s HSD-test för att jämföra enskilda sortpar.

I diagrammet nedan visas resultaten av Tukeys HSD test. Det spann som de horisontella linjerna för respektive par beskriver innehåller med 95% säkerhet den äkta skillnaden mellan sorterna under liknande förhållanden. Om spannet korsar 0 kan skillnaden vara antingen positiv, negativ eller obefintlig. Det går då inte att säga om det verkligen finns en skillnad. Om spannet inte korsar noll kan man med rimlig säkerhet säga att det finns en skillnad. Dessa signifikant skilda par har markerats med svart.

Spannets storlek bestäms bland annat av den uppmätta variationen mellan upprepningar inom samma sort och mängden data.

Den verkliga skillnaden mellan Rumba och Twist är alltså någonstans mellan 13 och 44 procentenheter (till Rumbas fördel) medan den verkliga andelen prima bär av Verdi är mellan 9 procentenheter lägre och 21 procentenheter högre än den av Falco.

Spannets bredd är 30 procentenheter.

Blomning

Sorterna blommar vid olika tider, vilket kan vara bra att hålla koll på om man odlar i områden där blommorna riskerar att drabbas av frost.

Försöket letades också igenom efter frostskadade blommor när blomningen graderades, men det fanns inte några frostskadade blommor vid något av de tre tillfällena.

Vid sen frost är det önskvärt att blommorna är placerade under bladverket, som då skyddar blommorna. Detta graderades vid ett tillfälle under full blom för de flesta sorter, och framgår av diagrammet nedan.

Utvintring

Antal utvintrade plantor har räknats, och framgår nedan.

Jämförelse

Antalet utvintrade plantor har jämförts statistiskt för att avgöra om de observerade skillnaderna kan antas vara verkliga skillnader mellan sorter, eller om de lika gärna kan bero på skillnader över fältet eller på slumpen.

Slutsatsen var att det finns ett samband mellan sort och utvintring när man tittar över hela datamaterialet, och även mellan vissa sorter. Vilka sorter som skiljer sig framgår i diagrammet ovan.

Cochran–Mantel–Haenszels test användes först för den samlade sorteffekten, och visade ett signifikant samband med p = 0,0006688. Därefter delades data upp och Mantel-Haenszel chi-två-test upprepades på vart och ett av de 45 sortpar som kan bildas av 10 sorter. Benjamini-Hochbergs korrektion tillämpades för att hålla nere risken för falska positiva utslag vid många jämförelser.

Woolfs test inte tydde på trevägsinteraktion i data.

Det finns en viss namnförvirring kring de test som Cochran, Mantel och Haenszel publicerat forskning kring. Med Cochran–Mantel–Haenszels test menas här det test som utförs med funktionen stats::mantelhaen.test() med standardinställningar i R. Det är ett chi-två test av nollhypotesen att två nominella variabler är konditionellt oberoende i varje stratum. Med stratum förstås här upprepningar i försöket, och de två variablerna är sort och plantans status (död/levande).

Ändring

Tidigare angavs här följande:

Slutsatsen var att det finns ett samband mellan sort och utvintring när man tittar över hela datamaterialet. Men sambandet inte är tillräckligt starkt för att signifikant skilja enskilda sorter åt.

Kruskal-Wallis test användes för den samlade sorteffekten, och visade ett signifikant samband med p = 0.03517. Dunns test med Benjamini-Hochbergs korrektion användes därefter för de 45 parvisa jämförelserna, varav ingen var signifikant efter korrektionen.

Detta stämmer, när Kruskal-Wallis + Dunns test används. Men det var hela tiden en otillfredsställande analysmetod, eftersom detta test behandlar alla observationer i klump, och inte utnyttjar eller väger in de slumpade upprepningarna som oberoende enheter.

I samband med arbetet på andra försök kom jag i kontakt med Cochran–Mantel–Haenszels test för 3-dimensionella korstabeller. Det är inte ett särskilt vanligt test, men i det här fallet är det precis vad vi var ute efter, eftersom det i princip är ett expanderat Chi-två-test för grupperade observationer.

Testet är kraftfullare, och de tydligaste skillnaderna blir särskiljbara efter bytet. Det är därför mycket viktigt att påpeka att ändringen motiveras enbart av att CMH-testet speglar försöksupplägget bättre än KW+D-testen. Om resultatet hade blivit svagare, dvs om inte ens den övergripande sorteffekten kunde visas vara särskiljbar med CMH-testet, så hade vi ändå ändrat metod.

Rättning

Veckorna direkt efter metodändringen ovan, från 2023-02-16 till 2023-03-14, förekom diagrammet i en version där Ravellia inte stod som särskiljbar från Twist och Renaissance. Det var ett orimligt utfall, eftersom Jenkka var särskiljbar från dessa båda sorter och Jenkka och Ravellia båda hade 0 utvintrade plantor. Detta berodde på ett skrivfel i ett beräkningssteg som nu åtgärdats. Vi beklagar att en felaktig uppgift förekommit.

Resultat 2022

Felkällor och risker

Plantmaterialet

Trots ansträngningar för en så jämn kvalité som möjligt på plantorna kommer det ofrånkomligen finnas skillnader i plantkvalité som inte beror på genetiska skillnader mellan sorterna, men som följer sorterna åt. Skillnaderna kan t.ex. bero på produktionsförhållanden och på hanteringen i logistikkedjan. I vissa fall hade det (till stora kostnader) varit möjligt att kontrollera för detta genom att plantera plantor med flera ursprung av samma sort, men en del sorter produceras bara hos en plantskola. En annan möjlighet vore att genomföra en generations uppförökning i egen regi före plantering. Det skulle försena försöket med ett år. Dessutom skulle försöket sedan genomföras med en typ av planta som [nästan] inte används i yrkesodling, närproducerade färska plantor.
Av dessa skäl bedömdes det ogörbart att skilja på sort och planta mer än genom att beställa nominellt likvärdig kvalité (A+ frigo).
Effekterna av plantmaterialet bedöms spela betydligt mindre roll år 2 och 3 än år 1.
Twist planterades som A-plantor. Därför kan skördenivåerna för Twist endast ses som en grov indikation för förstaårsskörd vid plantering av plantor i storlek A. De kan inte jämföras med övriga sorter (som planterats som A+). Man kan tänka sig att tidigheten överskattas något eftersom mindre plantor får slut på blommor snabbare än större plantor. Eftersom skörden är mindre är underlaget också osäkrare än för övriga sorter.

Sortspecifika krav

För vissa sorter finns det särskilda rekommendationer när det gäller t.ex. gödsling, vattning eller vintertäckning. Felaktigt utförd skötsel kan t.ex. innebära sämre bärkvalité, minskad/utebliven blominduktion eller överdriven bladtillväxt. För andra sorter saknas rekommendationer, vilket rimligen inte betyder att de inte har krav, utan att de inte är lika kända.
I försöket utförs alla odlingsåtgärder lika för alla sorter. Gödselrecept och annat följer normal praxis som utarbetats på Öjebyn Agro Park. Det innebär att flera sorter inte får de betingelser som de hade fått (eller kunnat få) om de odlats ensamma på fältet, och odlingsåtgärderna anpassats för dem.
Detta måste dock accepteras. Dels skulle det vara mycket svårt och dyrt att ge sorterna individuell behandling, dels skulle jämförelsen antagligen inte bli mindre problematisk, eftersom vi skulle lyckas olika väl med att tillgodose sorternas krav. Krav som dessutom är olika väl kända.
Effekterna av sortspecifika krav har bedömts vara relativt måttliga vid markbunden odling.

Bärplockning

Plockningen skedde två gånger per vecka, vilket bedömdes vara tillräckligt ofta för att undvika övermognad. Bären plockades och vägdes i fraktioner enligt försöksstationens praxis: Prima bär, Stinkflyskadade bär, Fågelhackade bär, Gråmögelskadade bär samt Övriga ej prima bär. De vanligaste skälen till att bär räknades till Övriga ej prima bär var små bär, regnskador och missfärgningar.

Skörd och tidighet

Bären plockades vid 10 tillfällen, från 22 juli till 22 augusti. Alla sorter besöktes vid alla tillfällen, och de som hade mogna bär plockades.

Av detta kan både sorternas avkastning och tidighet uppskattas. Eftersom detta är planteringsåret räknas tidighet i år från plantering och skörden blir ett grövre mått än kommande år på grund av den felkälla som utgörs av skillnader i plantmaterialet.

I diagrammet nedan visas total skörd som gram per planta, och tidighet som dagar från plantering till då 50% av vikten är plockad. Observera att skalan på vänster sida gäller skördad vikt (som visas i staplarna) och den på höger sida gäller tidighet (som visas med punkter) Klicka på bilden för att visa den större.

De flesta sorter har en kort period då de ger en OK skörd, och en längre period då skörden klingar av. I försöket har vi plockat så gott som alla bär under hela säsongen eftersom vi ville observera hela skördeperioden och dess form. I en kommersiell odling är det sällan möjligt eller eftersträvansvärt att plocka alla bär. Varken anställda plockare eller självplockande kunder vill behöva gå långa sträckor för att få ihop sin skörd, och odlaren vill kunna komma igång med växtskyddsarbetet i tid. Därför finns en gräns för när det är lönt att plocka i ett fält, som beror på olika avvägningar.

Om vi vill försöka fånga den ekonomiskt tillgängliga skörden i redovisningen av försöket måste vi istället välja ett fast gränsvärde. I bland annat den här rapporten från Versuchszentrum Straelen/Köln-Auweiler förekommer 20 g per planta som gräns för skördens början och slut. I framställningen av diagrammet nedan har vi använt samma gränsvärde. Klicka på bilden för att visa den större.

Som framgår av diagrammet innebär ett så högt gränsvärde att en stor del av skörden måste räknas bort. Om man tycker att 20 g per planta är en rimlig lägstanivå per plocktillfälle är det bara Verdi och Sonsation som genomgående gav en skörd som var lönt att bärga under planteringsåret 2022. Även i de sorterna var skörden mycket blygsam.

Eventuellt är gränsen 20 g per planta inte tillämplig för norrbottniska förhållanden och/eller för självplock. Om man istället väljer 15 g per planta kan en större andel av skörden räknas som ekonomiskt och praktiskt tillgänglig för plockning. I diagrammet nedan har detta lägre gränsvärde använts. Klicka på bilden för att visa den större.

Att använda ett gränsvärde borde ge en mer verklighetstrogen uppskattning av skörden, men det orsakar också större spridning mellan upprepningarna av samma sort. Det drabbar främst de sorter där plockningar nära gränsvärdet utgjort en större del av den totala skörden. Det går färre dagar från plantering tills 50% av vikten är plockad om man använder ett gränsvärde än om man inkluderar alla bär.

Upp